Kunskap hos svenska veterinärer och fårägare om klövsjukdomar hos får - en enkätstudie - Berg, Lisa (SLU/Dept. of Animal Environment and Health (until 231231), 2015)
Hälta är ett vanligt hälsoproblem hos får och är i de flesta fall relaterat till klövarna. Flertalet diagnoser förekommer där fotröta, orsakad av bakterien Dichelobacter nodusus, sannolikt är den mest fruktade och bekymmersamma. Då ett får blir halt krävs först och främst en korrekt ställd diagnos för att kunna vidta relevanta åtgärder. Syftet med denna studie var att undersöka kunskapen hos svenska fårägare och veterinärer gällande förmågan att ställa korrekt diagnos på vanliga klövsjukdomar hos får, samt att se om utbildning i ämnet ökar kunskapen. Studien baserades på en webbenkät i vilken de svarande fick bedöma foton av sex olika sjukliga förändringar. Enkäten riktades till svenska fårägare och medlemmar i Fårhälsovården (del av Svenska Djurhälsovården), Jordbruksverkets distriktsveterinärer, privatpraktiserande distriktsveterinärer och Svenska Djurhälsovårdens fårhälsoveterinärer. Förmågan att diagnostisera olika klövlidanden jämfördes mellan olika kategorier av svarande. Det visade sig att veterinärer hade signifikant bättre resultat än djurägare och att veterinärer och djurägare med utbildning i klövsjukdomar hos får hade bättre resultat än kollegor utan sådan utbildning. Studien styrker därmed antagandet att den utbildning som Fårhälsovården bedriver förbättrar kunskapsläget. Studien visade även att veterinärer i genomsnitt gör få besök till fårgårdar, och att de veterinärer som gör fler än fem besök till fårbesättningar per år lyckas bättre i sin diagnosticering än de som besöker färre besättningar. Den sjukdom som flest svarande kunde diagnostisera korrekt var fotröta, medan granulom var den sjukdom som diagnosticerades fel av flest deltagare.