Neu Neukölln : temporär användning som planeringsverktyg - Hansén, Erik (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2015)
Växande städer och ekonomiska strukturomvandlingar ställer dagens stadsplanering inför nya utmaningar. Långa planeringshorisonter, rigida planer och ekonomisk stagnation kan leda till att mark står oexploaterad under lång tid. Detta faktum visar att det finns ett behov av nya, mer flexibla metoder för att kunna planera för en oviss framtid. Genom temporär användning kan underutnyttjad mark tillfälligt upplåtas för olika typer av verksamheter tills en permanent plan är möjlig att genomföra. Temporär användning tillåter outnyttjade stadsmiljöer att nyttjas och kan utgöra en resurs i planeringen. I Tyskland beskriver ordet ”Zwischennutzung” (Zwischen=mellan, Nutzung=användning) de initiativ som sker på en plats i väntan på att långsiktiga planer verkställs. Det är den typen av temporär användning som varit utgångspunkten i arbetet. Fenomenet har vid spännvidd och innefattar i alltifrån affärsverksamhet till volontärprojekt beroende på platsens förutsättningar och initiativtagarnas intressen. Gemensamt är dock att temporära initiativ ofta fyller ett tomrum som inte täcks av formella stadsplaner. Uppsatsens syfte är att undersöka hur temporär användning kan tillämpas på ett strategiskt sätt inom stadsplaneringen och mer specifikt hur temporär användning kan användas för att utveckla ett stadsrum i Berlinstadsdelen Neukölln. För att få en bild av kunskapsläget inom området har en litteraturstudie genomförts. Litteraturstudien som fokuserar på exempel och erfarenheter från Berlin och USA, resulterade i en vägledning i form av tolv verktyg indelade i tre huvudkategorier; ekonomi och byråkrati, identitetsskapande och lokal förankring. Verktygen är lämpliga att ta hänsyn till vid planering av processer som involverar temporär användning. Vägledningen testades i en fallstudie i vilken potentialen i en tomt i Neukölln, Berlin undersöktes. Fallstudien utgår från en övergiven idrottsplats och visar hur den kan införlivas i den omgivande stadsmiljön genom temporär användning.