Svensk/regional mat i offentlig upphandling i Mälardalen : en studie av inköp, problem och möjligheter i åtta kommuner - Friis, Helena (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2015)
Det pågår många diskussioner kring mat i dagens samhälle. Temat för det här examensarbetet är svensk/regional mat i offentlig upphandling. Arbetets syfte har varit att göra en kartläggning av åtta kommuner i Mälardalen. Kartläggningen handlar om hur det ser ut i dagsläget angående inköpta volymer och belopp när det gäller olika produkter. Kartläggningen omfattar också information om produkterna är svenska/regionala samt hur nuvarande avtal med leverantörer ser ut när det gäller livsmedel inom den offentliga upphandlingen. Syftet med arbetet har också varit att undersöka hur det ser ut med intresse, beslut och strategier samt att identifiera hinder och möjligheter i de åtta utvalda kommunerna samt att visa på goda exempel från andra delar av Sverige. För att få en bild av intresse, beslut och hinder har jag genomfört intervjuer med i huvudsak kostchefer i de utvalda kommunerna. Resultaten i arbetet visar att det är en lång process att få in mer svensk/regional mat i den offentliga upphandlingen. Arbetet visar att det bland annat behövs: politiska mål, att de finns en kostpolicy med tydliga krav, uppdelade upphandlingar, samordnade varudistributioner och möten för att skapa en bra kommunikation mellan alla inblandade parter för att skapa gynnsamma förutsättningar för mer svensk/regional mat i offentlig upphandling. Något som flera kommuner påpekar skulle kunna påverka landsbygdsutvecklingen och den regionala tillväxten är om det fanns större möjligheter för mindre producenter att lämna anbud, t.ex. genom att det finns samordnade varudistributioner. Arbetet är ett samarbete med Lantbrukarnas Riksförbund Mälardalen och i arbetet presenterar jag några råd om vad de kan göra för att öka andelen svensk/regional mat i offentlig upphandling.