Tillväxthinder med vildsvinskött för vilthanteringsföretagare : en fallstudie i Södermanlands län - Hollertz, Edvard; Winberg, Irma (SLU/Dept. of Economics, 2015)
Det finns god tillgång på vildsvin i Södermanland, trots det når endast en liten del av vildsvinsköttet konsumenterna. Jägare skjuter av vildsvin, vilthanteringsföretag tar hand om köttet och återförsäljare saluför vildsvinskött till konsumenter. Dock uppskattas det att endast 15 % av det tillgängliga vildsvinsköttet säljs till konsumenter. Denna studie har genomfört en kvalitativ fallstudie för att identifiera de tillväxthinder som vilthanteringsföretagare upplever hindrar dem från att utveckla vildsvinsköttsföretagandet. Den teoretiska grund studien baseras på utgörs av entreprenörskapslitteratur med tyngdpunkt på tillväxthinder. Studien tar en ansats i förädlingskedjan och utgår från att tillväxthinder i småskaliga företag kan beror på interaktionen med andra aktörer. Den i studien undersökta förädlingskedjan är begränsad till tre företagare; en jägare, en företagare med vilthanteringsanläggning och en restaurangföretagare. Aktörerna samverkar i processen att förse konsumenter med vildsvinskött. Fallstudien är baserad på intervjuer med de tre aktörerna. Studiens resultat identifierar tre framträdande tillväxthinder som förhindrar tillväxt för företagare som hanterar vildsvinskött. Företagaren i försäljningsledet framhäver konsumenters fördomar och okunskap, vilthanteringsanläggningen framför kommunikationsproblem med myndigheter och såväl jägaren som vilthanteringsanläggningen upplever problem med den rådande lagstiftningen som reglerar hanteringen av vildsvinskött. Analysen placerar de identifierade tillväxthindren i en teoretisk modell, vilken ligger till grund för en diskussion rörande åtgärder som kan genomföras för att öka det kommersiella utnyttjandet av vildsvinskött.