Stabilitet hos ACTH i plasma från hund - Jonsson, Lena (SLU/Dept. of Clinical Sciences (until 231231), 2014)
När en hund diagnosticerats med hypoadrenocorticism bör bakomliggande orsak utredas. I detta ingår en analys av plasmakoncentrationen av adrenokortikotropt hormon (ACTH). ACTH anses dock brytas ner snabbt och riktlinjerna för hur provtagning och provhantering är därför omfattande. Syftet med denna studie är att undersöka stabiliteten hos hundens ACTH för att utvärdera möjligheterna till förenklad provhantering. Detta görs genom att studera hur mycket ACTH-koncentrationen i plasma minskar vid olika förvaringstemperaturer och förvaringstider. Vid förvaring i frys under en veckas tid var minskningen av ACTHkoncentration liten. Vid förvaring i kyl under 72 timmar och i rumstemperatur under ett dygn skedde en markant minskning av ACTH-koncentrationen. Resultatet i studien tyder dock på att ACTH är tillräckligt stabilt för att prover ska kunna skickas tillsammans med någon form av kylmedium för analys efter en- till två dagar.