Den gröna fickan i den stora staden : en studie av pocket parks betydelse för människans psykiska hälsa tillämpat i ett gestaltningsförslag - Herloff Örngren, Emma (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2015)
Grönska har många fördelar för människans psykiska hälsa. Bara några minuters vistelse i grönområden kan ge positiva effekter på bland annat stressnivå, koncentrationsförmåga och humör. Dagens trend med urbanisering och förtätning leder dock till att människor blir mer och mer isolerade från naturen. I och med förtätning blir gröna platser i staden hotade av exploatering. Dessutom innebär de ökade invånarantalen att trycket på stadens grönytor blir större, då fler personer måste samsas om den grönska som finns tillgänglig. De flesta städer har dock små överblivna ytor som av en eller annan anledning inte lämpar sig för bebyggelse. Dessa skulle med fördel kunna göras om till grönskande pocket parks. Pocket parks kan bli viktiga delar i staden, då det i många städer inte är möjligt att anlägga nya stora parker. Syftet med det här arbetet har varit att undersöka vilken betydelse pocket parks faktiskt kan ha i en tät stadsmiljö, detta med fokus på människors psykiska hälsa. Det undersöks dessutom vad det är som gör att även dessa små parker kan få restorativa kvaliteter. Målet har varit att ur denna undersökning hitta designprinciper för vad som är viktiga komponenter och karaktärer i en pocket park som ska främja mental återhämtning. Dessa designprinciper implementeras sedan i ett gestaltningsförslag för en pocket park i Malmö. Undersökningen kommer fram till att det finns en del fysiska förutsättningar som kan vara negativa för en pocket parks restorativa förmåga. Detta är framför allt de mycket små ytorna som pocket parks utgör, samt intensiv trafik i området omkring parken. Med rätt design behöver dock dessa aspekter inte vara något problem. Det viktigaste för en pocket park som ska främja invånarnas psykiska hälsa är att det är en trygg och omgärdad miljö som innehåller mycket vegetation. Med fler sådana platser i staden, om än mycket små, skulle tillgängligheten till grönska öka och invånarna skulle få bättre möjligheter till mental återhämtning.