Produktionsnyckeltal och ekonomisk lönsamhet i mjölkproduktionen - en studie av 18 norrländska mjölkgårdar - Jansson, Sofia (SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231), 2015)
Denna studie utgör en del av projektet ”Mera mjölk i tankarna” vilket drivs av Växa Sverige i samarbete med, LRF Västerbotten, Norrmejerier och LRF konsult för att utveckla och stärka mjölkföretagen i Norrbotten och Västerbotten. Syftet med denna delstudie var att undersöka vilka produktionsfaktorer som har stor betydelse för att uppnå en god ekonomi och lönsamhet i ett mjölkföretag. Därför studerades samband mellan biologiska produktionsnyckeltal och ekonomisk data från 18 mjölkföretag, belägna i Västerbotten och Norrbottens län. Arbetet innefattar dels en litteraturstudie och dels en sammanställning samt analys av resultat från data som erhållits av en produktionsrådgivare och en ekonomirådgivare i samband med gårdsbesök. Metoden som rådgivarna använt sig av för att se vad som kan förbättras på gårdarna kallas för ”Helhetssyn/Gårdsdiagnos”. Med hjälp av denna metod får mjölkföretagen en tydlig blick över deras produktion samt ekonomiska situation. I litteraturen framhålls produktionsfaktorer såsom mjölkavkastning, fruktsamhet och djurhälsa ha stor betydelse för att uppnå en god ekonomi i ett mjölkföretag. Enligt de erhållna resultaten påvisas en del signifikanta samband mellan mjölkföretagens biologiska produktionsresultat och ekonomiska resultat. Exempelvis påvisas ett signifikant positivt samband mellan hög mjölkavkastning och ett högt resultat efter avskrivning per ko. Däremot uppvisas inga signifikanta samband mellan gårdarnas ekonomiska nyckeltal och de nyckeltal som beskriver gårdarnas djurhälsa- och fruktsamhetsresultat.