Contain - Mellegård, Oskar; Angner, Fredrik (2015)
I den gestaltande landskapsarkitektens yrkesliv är arkitekturtävlingar praxis, eftersom det anses vara ett effektivt sätt att få fram alternativa och högkvalitativa förslag i ett projekt. Som ett komplement till den ordinarie utbildningen på landskapsarkitekturprogrammet är deltagande i arkitekturtävlingar ett sätt att förbereda sig för det kommande arbetslivet. Genom tävlingen Re-design the cityscape from the forest to the seafront: Tritis Septemvriou Street, Thessaloniki, Greece, finns en möjlighet att kombinera kandidatuppsatsen och deltagande i en arkitekturtävling. Tävlingen berör hanteringen av stadsmiljöer med undermåliga allmänna platser, kopplat till modernismens genomslag. Syftet med kandidatarbetet är att övergripande gestalta Tritis Septemvriou Street i Thessaloniki med utgångspunkt i tävlingsprogrammet. Programmet har tre huvudprogrampunkter och vår frågeställning formulerades utifrån dem. Frågan lyder: Hur kan Tritis Septemvriou Street i Thessaloniki gestaltas med fokus på Environmental Awareness, Landscape Architectural Quality och Quality of Urban Living? I uppsatsen presenteras en övergripande gestaltning med förslag till lösning på den problematik som präglar Tritis Septemvriou Street. Förslaget är samtidigt ett sätt för oss att prova den arbetsform som tävlingar utgör. Tävlingens ramar och villkor präglade i hög grad arbetsprocessen och resultatet. Tävlingen omfattar stadsmiljön längs Tritis Septemvriou Street, som lider av dåligt fungerande utemiljöer och en ohållbar trafiksituation. En återkoppling mellan stadselement och naturområden är arrangörernas önskemål. Tävlingsområdets yta är omfattande och nivån för gestaltningen är således stadsplaneringsnivå snarare än småskalig gestaltningsnivå. Vårt mål var att gestalta denna plats på ett konkurrenskraftigt sätt, inom ramen för tävlingsprogrammet. För att lyckas med detta hämtades inspiration från tre projekt med liknande förutsättningar. Studierna av dessa projekt, i kombination med analyserna av tävlingsområdet, mynnade ut i förslaget CONTAIN. Grundidén bakom CONTAIN är att tillvarata Thessalonikis identitet som hamnstad, samtidigt som området omformas till ett parkstråk med sammanhållen karaktär, stor variation i funktion och mycket aktivitet. Praktiskt och estetiskt realiseras detta genom att tomma fraktcontainrar skapar en stomme för aktiviteter och lokala uttryck. Förslaget är uppdelat i fem delområden som alla har sin unika karaktär där den nuvarande användningen identifieras och utvecklas. Detta skapar variationen i förslaget. Helheten skapas genom att delområdena binds ihop av fraktcontainrarna, som är ett stående inslag längs hela parken.