Hållbarhet av golv i grisningsboxen - Karlsson, Anna (2015)
Skador bland smågrisar är vanligt förekommande inom smågrisproduktionen. Golvet har en betydande roll för skadornas utbredning. Låg avnötningsgrad minskar skaderisken, men kan även innebära lägre friktion vilket i sin tur innebär en ökad skaderisk. Golvet bör ha god värmebehaglighet, för att skydda smågrisarna från att bli nedkylda. Hållbarhet av betonggolv och plastbehandlat golv i grisningsboxar har jämförts. Friktion, avnötningsgrad och värmebehaglighet har mätts i 15 grisningsavdelningar med golv av olika åldrar. Resultaten visade att de plastbehandlade golven har en lägre avnötningsgrad men en likvärdig friktion, som betonggolven. Värmebehagligheten var oberoende av golvtyp. Slutsatsen är att plastbehandling kan öka golvens hållbarhet och antas även ha potential att gynna smågrishälsan något.