Vi ses på Gamla torget - Hambraeus Victorson, Sara (2014)
Uppsala stad, intill stadens gågata och kantad av Fyrisån ligger Gamla torget. Det är en plats som har utgjort en nyckelpunkt under mina år i Uppsala. Jag ville ändra användningen av ett torg som många passerar men få stannar och använder. Torget har stora kvaliteter i form av utsikt, närhet till vatten samt placering i staden. För mig personligen har jag har länge tänkt på att Gamla torget har större potential än vad torgytan idag används för. Det är ett centralt beläget torg, med både utsikt och närhet till vatten. Fokus för gestaltningsförslaget ligger i att stärka torget som mötesplats. Det gör jag genom att lägga fokus på att integrera mötes- och sittmöjligheter i gestaltningslösningen.Syftet var att skapa ett levande torg, en intressant plats för människor att stanna och mötas. Examensarbetet har titeln ”Vi möts på Gamla torget - En gestaltning av ett torg i centrala Uppsala för att locka människor att stanna och mötas”. Metoden för att genomföra gestaltningen, följde processtegen som landskapsarkitektutbildningen lär ut med inventering och analys där de viktigaste aspekterna kondenserades till ett program. Metoden tog även inspiration från metodstegen vid produktdesign. Min inventering och analys av Gamla torget visade att människor rörde sig över torget men sällan vistades på torgytan någon längre stund. Andra viktiga nyckelfaktorer för gestaltningen var det soliga läget samt utformningen av en bilpassage till närliggande garage. Relationen mellan bilar och gångtrafikanter var otydlig, vilket påverkade platsen negativt och gjorde upplevelsen stökig. Litteratursökningen utfördes efter nyckelorden; Landskapsarkitektur, torg, offentlig miljö och mötesplats. Litteraturen visade att följande faktorer är viktiga för att skapa en mötesplats: att vägar korsas, att man bygger ett intresse för platsen, tillgång på vegetation, tydlighet i relation mellan bilister och gångtrafikanter, inbjudande effekter både dag och kvällstid, utformning med valmöjligheter och slutligen att platsen går att nå på ett enkelt sätt. Gestaltningsförslaget tog hjälp av litteraturen för att nå syftet att skapa en mötesplats. Resultatet blev ett torg där torgnamnet fick spela en stor roll. Förstorade bokstäver med torgets namn användes som sittplatser och för att uppmärksamma torgets gränser användes ett pilträd, med starkt hängande grenar som en förträngning vid passagen mot gågatan. Examensarbetet redovisas som planscher för att använda de verktyg för presentation som används inom yrket. Textbilagan beskriver projektets syfte, avgränsning och metod samt innehåller reflektioner över resultatet i en diskussionsdel. I textbilagan återfinns även själva litteraturstudien för projektet.