Att se hälsoträdgårdens färger med huden - Ottenby, Cecilia (2014)
Färg anses livsviktig för den mänskliga organismen och en vital del av den helande trädgården. En hälsoträdgård ska tillgodose brukaren samtliga terapeutiska inslag oavsett funktionshinder. Trotts detta saknas det funktionella färginslag för den blinda brukare som söker rekreation i en helande trädgårdsmiljö. Kromoterapi är en form av färgterapi som använts sen 2000 f. kr. där färgat ljus belyser den sjukes hud och på så sätt helar personen i fråga. Ännu finns inte nog med bevis för kromoterapins effekter. En idéträdgård som länkar blindhet, färger och trädgårdshälsa skulle kunna skapa en debatt kring ämnet och vidare fungera som bas för forskning. Om det skulle visa sig att kromoterapi faktiskt fungerar, även på blinda personer, skulle blinda brukare kunna uppleva samma hälsobringande effekter av den färgsättning som finns tillgänglig i trädgården. I detta arbete har jag tagit fram ett förslag till en idéträdgård som slutligen skulle kunna användas som integrerad del i en hälsoträdgård för blinda.