En tillfällig plats - Magnusson, Fredrik (2014)
Syftet med uppsatsen är att undersöka, diskutera och bidra till kunskapsutvecklingen kring vilken inverkan tillfälliga interventioner kan ha på stadsutvecklingen. Fokus ligger på hur medborgardeltagande och planerarens olika roller i stadsutvecklingsprocesser kan påverkas. Tillfälliga interventioner används i uppsatsen som en benämning på de åtgärder som genomförs med en klar avsikt att vara tillfälliga och att intervenera med människor i deras livsmiljö. Uppsatsen har genomförts som en kvalitativ studie och med ett induktivt synsätt, där den studerade verkligheten ligger till grund för slutsatserna. Diskussionen baseras på en litteraturstudie, som skapar en djupare förståelse för begreppen tillfälliga interventioner och medborgardeltagande, samt en fallstudie av Malmö stads försök på Södra Förstadsgatan, där delar av gatan tillfälligt stängts av för motortrafik. Försöket kan ses som ett lokalt exempel på ett globalt fenomen, med en ökad fascination för tillfälliga interventioner som en del av stadsutvecklingen. I uppsatsen beskrivs det dualistiska förhållande som råder mellan planerarens tilldelade makt och den maktförskjutning som ökat medborgardeltagande förutsätter. I det sammanhanget är försöket på Södra Förstadsgatan en paradox; det har taktikens uttryck med snabba, enkla och reversibla ingrepp, men uttrycket signalerar inte den makt som handlingen de facto är. Effekterna av detta och den inverkan tillfälliga interventioner haft diskuteras utifrån sju teman: initiering, engagemang, deltagande, experimentering, (den levda) platsen, facilitering och (mental) maktförskjutning. I uppsatsens avslutande del argumenteras för hur en ökad användning av tillfälliga interventioner kan påverka hur vi tänker kring och planerar våra städer och hur planerarrollen kan utvecklas mer åt rollen som facilitator.