Meningsfulla landskap? : en undersökning av hur begreppet genius loci kan tolkas idag - Sirelius Isaksdotter, Julia (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2014)
Studenter och yrkesutövare i landskapsarkitektur blir tidigt bekantade med termer som genius loci - ”platsens själ” men ofta utan vidare betraktelse. Finns det något som ”meningsfull” plats? Kan en plats betyda eller representera något? Vad har ett ord som meningsfull för konnotationer i skapade eller naturliga rum? Denna uppsats redogör en fördjupning i ämnet meningsfullhet - besjälade platser i landskapsarkitektur där uppsatsförfattaren blickar in i andra författares föreställningar om meningsfullhet i landskap och trädgårdar, samt redogör tretton besökares varseblivningar av en specifik plats – Alnarps västerskog i Lomma, Skåne.