Kirurgisk behandling av kolik : överlevnad och återgång till tidigare användningsområde - Bergsten, Katrin (SLU/Dept. of Clinical Sciences (until 231231), 2014)
Kolik är ett vanligt sjukdomskomplex hos hästar som i vissa fall kan kräva kirurgisk behandling. Kirurgisk behandling är dyrt och komplicerat varför många studier har gjorts för att försöka förklara vad som påverkar prognosen efter buköppning. Resultaten i de olika studierna skiljer sig åt i många fall, vilket gör det intressant att undersöka hur prognosen ser ut för de hästar som genomgår kirurgisk behandling av kolik vid Universitetsdjursjukhuset (UDS) i Uppsala. Syftet med studien var att undersöka och beskriva prognosen för hästar som genomgått bukkirurgi på UDS samt att undersöka hästägarnas inställning till buköppning. Studien är en retrospektiv studie kombinerat med en telefonintervju med ägarna till inkluderade hästar. Av de hästar som togs till operation överlevde 60.2 % så att de skickades hem, överlevnad fram till hemgång räknat på de hästar som överlevde operation och uppvak var 81.5 %. Ett år efter operationen så levde fortfarande 71.4 % av hästarna som skickades hem efter operationen. Endast en häst kom inte tillbaks till tidigare användning på grund av problem som eventuellt kunde relateras till bukkirurgin, många av hästarna kom tillbaks till tidigare användningsområde inom sex månader. Hästägarna är generellt positiva till kirurgisk behandling av kolik men tycker det blir mer tveksamt på äldre hästar, de ansåg framför allt att tiden på kliniken och oro över sårkomplikationer och fler kolikanfall efter hemgång var jobbigt. Överlevnaden bland hästarna som tas till operation varierar mellan olika studier och djursjukhus vilket troligtvis beror på olika kriterier i beslutet mellan att avliva, behandla medicinskt eller kirurgiskt. Överlevnaden till hemgång bland de hästar som överlever operation och uppvak varierar däremot lite mellan olika studier. I denna studie sågs en hög återgång till tidigare användning, det är dock svårt att jämföra dessa resultat med andra studier då ingen liktydig definition av ”användning” eller ”prestation” finns. Hästägarna är positivt inställda till buköppning men då det enbart är ägare till hästar som har överlevt sin buköppning som intervjuats bör man räkna med att det har påverkat resultatet. En studie där även ägare vars hästar har avlivats vid operationen samt de hästägare som avstod operation intervjuas skulle vara intressant för att få större förståelse för hästägarnas inställning till buköppning.