Häckar för Smålands inland : en översikt - Sjögren, Fia (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2014)
Häcken är ofta ett självklart och naturligt element i en trädgård. Som trädgårds-ingenjör kan det vara svårt att välja en lämplig häck till ett gestaltningsförslag. Det krävs att vi tar hänsyn till flera parametrar, både för att häcken ska trivas men också för att kunden ska bli nöjd. Det kan därför ta mycket tid att leta upp en häck som uppfyller alla krav och önskemål som finns, tid man oftast inte har. Syftet med det här arbetet är att studera lämpliga arter för häckar till villaträdgårdar i det småländska inlandet. Arbetet har gjorts med hjälp av litteraturstudier samt intervjuer med plantskolor. Nästan 50 arter, inklusive sorter, varieteter och frökällor har sammanställts med informativ text samt symboler som gör informationen lätt-överskådlig. Samtliga taxa finns även uppställda i en gemensam guide som gör det enkelt att jämföra och hitta rätt växt till rätt plats. Målet är att applicera kunskap om arterna på 4 utvalda platser i Smålands inland. Guiden har använts för att leta reda på lämpliga arter till dessa fyra verkliga platser. Jag har sedan fört ett resonemang kring varför just dessa arter är lämpliga. Slutligen för jag en diskussion kring växtmaterialet, tillämpningen av det på verkliga platser samt om fortsatt forskning.