Lähäckar för minskad vinderosion och andra ekosystemtjänster - Gustafsson, Erik (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2014)
Människans näringar och kulturer har orsakat landskapsförändringar som på många håll i världen lett till flera ekologiska konsekvenser som erosion liksom övergödning av vattendrag och hav. Skogsbruk såväl som jordbruk har därutöver resulterat i stora utarmningar av den biologiska mångfalden på jorden. Sedan en tid har jordbrukets negativa konsekvenser fått alltmer uppmärksamhet inom bland annat politik, forskning och näringsliv, varav somliga människor aktivt försökt stoppa det negativa händelseförloppet som manifesterat många av världens odlingslandskap. Diskussioner som innefattar ekosystemet och dess så kallade tjänster för människans såväl som andra organismers överlevnad och välbefinnande erhåller därutöver mer och mer fokus i strävan mot miljövänligare alternativ för storskalig odling. I sökandet efter mer ekologiskt sunda odlingssystem har intresset igen väckts för agroforestrysystem, som kombinerar vedartade växter med vanligt förekommande grödor. Etableringen av lähäckar på respektive intill odlingarealer i Skåne kan bidra med flertalet ekosysystemtjänster vilka bevisats stoppa ex. vinderosion och främjat pollinatörer. Vidare kan de bidra till fler fördelar som inbinding av koldioxid, reducerad övergödning och ökad biologisk mångfald. I sammanställningen ges information om hur lähäckar bidrar till de ekossytemtjänster som listas av Millenium Ecosystem Assessment, till fördel för omgivande miljö.