Akademiska sjukhuset i Uppsala : et gestaltningsforslag til en strukturplan - Falkentoft, Anna Sofia; Djezzaz Nielsen, Isanoor (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2014)
Forskning viser, at der er en sammenhæng mellem menneskets helbredelse og dets omgivelser, der involverer både inde- og udemiljøer. Ved udformning og renovering af hospitaler er der i dag et stort fokus på denne sammenhæng, der forener teknologi og den moderne lægevidenskab med de fysiske rammer og helbredelse. Akademiska sjukhuset i Uppsala står i dag overfor en stor ombygning. Med landstingets projekt Framtidens Akademiska skal sygehuset gennemgå det mest omfattende ombygningsprojekt til dags dato. Visionen for Framtidens Akademiska er et sammenhængende og helbredende hospitalsmiljø. Enkelte delprojekter indenfor ombygningen er vedtaget og påbegyndt, men en overordnet masterplan er endnu ikke fastsat og det er derfor stadig uklart hvordan helheden af sygehusområdet kommer til at se ud. Opgavens formål er at gestalte en strukturplan der samler Akademiska sjukhuset til en helhed, der kan være en del af helbredelsen. Forud for gestaltningen er der opstillet problemstillinger, en vision og tre principper der fremmer helbredelse. Problemstillingerne er opstillet ud fra analyser af området og er hermed områdespecifikke problemstillinger der konkluderer, at sygehusområdet opleves som mange enkelte dele uden en overordnet sammenhæng og struktur. For at løse problemstillingerne og opnå visionen er der blevet gestaltet ud fra principperne orienterbarhed, tilgængelighed og natur. Disse tre principper er tolket ud fra generelle design- retningslinjer, opstillet i arkitekturprofessor Roger S. Ulrichs teori The Theory of Supportive Healthcare Design. Designretningslinjerne er tolket for at tilpasse opgavens specifikke skala. De tre princippers samlede formål er at fremme helbredelsen. Natur, orienterbarhed og tilgængelighed er det som danner strukturen i gestaltningsforslaget. I gestaltningsforslaget er et nyt overordnet vejsystem anlagt. I mødet mellem to veje opstår der orienteringspunkter, hvis funktion er at mennesket let skal kunne orientere sig. For at øge tilgængeligheden til de omkringliggende områder er et nyt stisystem anlagt. Stien leder de tilknyttede til hospitalet rundt med færrest muligt forstyrrende elementer og flest muligt positive distraktioner. Yderligere er der udpeget seks flader til at anlægge mere koncentreret natur, som mennesket kan orientere sig mod. Mellem hvert af naturområderne bliver man ledt af en grøn struktur som styrker orienteringen og tilgængeliggør natur. Ved at gestalte ud fra principperne bliver Akademiska sjukhuset samlet til en helhed der kan være en del af det enkelte individs helbredelse.