Fallstudie av Leishmania infantum hos hundar, diagnostiska metoder, behandling och profylax - Casales Hannsberger, Sabrina (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2014)
”Canine leishmaniosis” (CL) är en vektorburen zoonos, orsakad av den encelliga parasiten Leishmania infantum och sprids via sandmyggor inom släktet Phlebotomus. Vektorerna förekommer inte i Sverige men det finns flera fall av leishmanios hos importerade hundar och veterinärmedicinsk kunskap om sjukdomen behövs förbättras. Sannolikt kan vi förvänta oss en ökning av antalet fall i landet på grund av att man tar med sina hundar vid längre utlandsvistelser samt också på grund av hundimport. Arbetet syftar till att fördjupa kunskapen om L. infantum med fokus på diagnostik, behandling och profylaktiska metoder. Det förklarar även hur sjukdomen påverkar hundens hälsa och vilka immunologiska mekanismer som är involverade i sjukdomsutvecklingen. Arbetet ger en klinisk inblick i hur veterinärer hanterar, diagnosticerar, behandlar och följer upp sjukdomen vid universitetsdjusjukhuset i Universidad Autónoma de Barcelona, Spanien, där man har lång erfarenhet av att behandla hundar med Leishmanios. Arton kliniska fall av leishmanios beskrivs och i vissa fall har man även kunnat följa upp hur hundarna svarat på olika typer av behandling. Dessutom så beskrivs olika diagnostiska metoder (ELISA och realtids-PCR), som används för att diagnosticera sjukdomen. Det kan konstateras att infekterade hundar kan leva ett acceptabelt liv med rätt behandling. Sjukdomen är dock kronisk och därför måste djurägaren med regelbundna återbesök följa veterinärens ordinationer för att nå bästa resultat. Av 18 infekterade hundar avlivades med säkerhet fem. I två fall var det på grund av komplikationer till följd av leishmanios, hos två på grund av ekonomiska skäl och i ett fall till följd av neoplasi. I flera fall var det inte möjligt att få kunskap om behandlingsresultaten eftersom hundarna aldrig kom tillbaka till kliniken. Hundarnas prognos beror på sjukdomens svårighetsgrad, behandlingsresultat, ägarens intresse av uppföljning och ekonomiska avväganden. Idag måste djurägare som reser med hundar till och från andra EU-länder kunna uppvisa ett hundpass där veterinärbehandlingar finns registrerade. Det vore önskvärt att veterinärer, i samband med att hundpass utfärdas, gav infomation om leishmanios. Betydelsen av profylaktisk behandling mot bett från vektorn och antikroppskontroll efter hemkomst är exempel på viktig information. Även möjligheten till kastrering av infekterade hundar efter återkomsten till Sverige kan ges eftersom det finns en viss risk för venereologisk spridning. Sedan 2011 finns det även ett lovande vaccin som förebygger sjukdomen.