Kulturtäckning med fiberväv och dess inverkan på temperatur och luftfuktighet - Ljungberg, Fredrik; Svensson, Johan (2014)
Målet med försöken har varit att ta reda på om det finns en skillnad mellan olika fibervävar och deras effekt på temperatur, luftfuktighet och klimatet under fibervävarna. Försöken är tänkt att utgå från de förhållanden som finns i kulturodlingar av färskpotatis och jordgubbar för att se vilken effekt fibervävarna har på dessa kulturer. Försöket har varit av stort intresse på de två gårdar där de lagts ut, dels för att det inte finns något material som tar upp fibervävarnas effekt på temperatur och luftfuktighet på det sättet som våra försök har varit tänkta att påvisa. Resultaten har visat på olika effekter från de olika vävarna. Utläggning av fältförsken har gjorts på två gårdar i Skåne. Det ena försöket lades ut på Humlegården i Vadensjö i västra Skåne. Det andra försöket placerades i Öllöv utanför Grevie på Bjärehalvön i Nordvästra Skåne. På humlegården i Vadensjö finns en lätt mullhaltig moränlättlera som håller pH-värdet 7,9 och i Öllöv utanför Grevie är jordtypen en mullfattig lerig sandgrovmo med ett pH-värde på 6,8. Försöken kom att behandla fem försöksled där fibervävar av samma fabrikat lades ut i samma miljö med temperaturloggrar placerade i centrum av varje försök för att göra mätningar en gång i halvtimmen på temperatur och luftfuktighet. Ett av leden var utan fiberväv för att kunna utläsa skillnaderna mellan de olika leden och klimatet samtidigt utan väv. Resultaten i försöken har gett en insikt i att det finns skillnader i temperatur och luftfuktighet mellan de olika försöksleden under dygnet men att det inte är någon större skillnad mellan de olika försöksleden sett över hela försökstiden. Det förekommer skillnader i fibervävarnas sätt att värma upp klimatet under dygnet. Det finns även olika fördelar med dubbla lager av fiberväv som gör att man kan utnyttja temperaturen över dygnet på ett bättre sätt och därmed få ett mer gynnsamt klimat för kulturen sett över hela perioden som kulturen är täckt med fiberväv. En intressant iakttagelse var att de olika försöksleden även har en oönskad effekt på ogräsförekomsten under de olika fibervävarna där det har varit en väldigt fördelaktig miljö för ogräsen som i de flesta försöksled trivdes väldigt bra. Försöken var begränsade till tio loggrar, fem stycken till varje försöksplats, annars finns det stora möjligheter att titta på andra kulturtäckningsmaterial vilket hade varit intressant. En annan parameter förutom temperatur och luftfuktighet som hade varit intressant att undersöka för att få en helhetsbedömning av fibervävarna effekt, kan vara ljusgenomsläpplighet och jordtemperatur vilket är väldigt viktigt beroende på vilken gröda man odlar.