Inverkan av strategisk halmning på förlossningstider hos suggor (Sus Scrofa) - Ljungdahl, Helen (2014)
Forskningen har konstaterat att suggor har ett inneboende behov av att få utföra bobyggnadsbeteende och att suggor som inte fått något strömaterial och därmed inte fått möjlighet att utöva bobyggnad har haft längre och svårare förlossningar. Syftet med denna studie var att undersöka ifall strategisk halmning har någon effekt på förlossningslängd, födslointervallet mellan 1: a- 3: e kulting, genomsnittsintervallet per kulting, andelen dödfödda kultingar samt aktivitetsgraden hos suggan under pågående förlossning. I studien ingick 56 suggor från 4 konventionella gårdar som följdes under 2 grisningar. Vid en grisning fick de tillgång till 15 kg halm två dagar före förväntad grisning, (s.k. strategisk halmning) och vid den andra fick de istället 1 kg halm dagligen innan förlossningen. Resultaten visar på en trend till den strategiska halmningens fördel för samtliga studerade variabler men inga signifikanta samband kunde påvisas. Störst skillnad påvisades för den totala förlossningstiden då den var i genomsnitt 64 minuter längre än för suggorna med strategisk halmning (260,1± 29 vs. 324,7± 44,4 min). Därutöver var genomsnittsintervallet per kulting 20,1 ± 31,5 min för experimentgruppen jämfört med 23,2 ± 20,4 min för kontrollgruppen. Födslointervallet mellan 1: a och 3: e kultingen var också kortare vid grisning med strategisk halmning, med ett genomsnitt på 56,8 ± 43,1 min, mot de utan strategisk halmning som hade ett medel på 71,7 ± 84,7 min. Genomsnittet för andelen dödfödda var 5,6 ± 5,7 % vid strategisk halmning jämfört med 6,4 ± 10,8 %. Då det ej halmats strategiskt var aktivitetsgraden hos suggorna något högre. De reste sig då 0,2 fler gånger per timme i snitt (1,6 ± 1,6 vs. 1,4 ± 1,03 resningar per timme). Signifikanta skillnader hade eventuellt kunnat påvisas med ett större djurmaterial och med säkrare metoder för att registrera förlossningens längd. Ytterligare forskning med mer avancerad utrustning vore därför önskvärt. Resultaten i studien gör att det ändå är att rekommendera att erbjuda suggan en mycket riklig mängd med bomaterial inför grisning såväl ur produktionssynpunkt (kortare förlossning, lägre andel dödfödda, lugnare sugga under förlossningen) som för djurvälfärden.