Beslutsstöd för virkeshandel och flödesplanering - Edlund, Björn (2014)
Vid flödesplaneringen för en organisation som arbetar med virkesförsörjning måste hänsyn tas till tillgången på råvara, anförskaffningspris, transportsystem, transportavtal, leverans-avtal med mera. All denna information och en mängd andra parametrar ska användas för att bestämma det optimala flödet, oavsett om det handlar om timmer, massaved eller biobränsle. Att hitta den bästa lösningen på detta problem med krav på högsta lönsamhet är mycket svårt utan hjälp av ett beslutsstöd. Fokus för detta examensarbete är Norra Skogsägarnas behov av att uppdatera och vidareutveckla ett sådant beslutsstöd. Norra Skogsägarna är således värdföretag och analysen har genomförts på deras verksamhet. Studiens syfte är uppdelat i två delar. Studiens första del syftar till att vidareutveckla och validera NETRA, ett beslutsstöd för virkesaffär med hänsyn till optimal destinering av timmer och massaved. Studiens andra del syftar till att med utgångspunkt i det utvecklade beslutsstödet kvantifiera teoretisk förbättringspotential för optimal destinering. Förbättringspotentialen har kvantifierats för sortimenten barr- och lövmassaved med hänsyn till järnväg samt den kvarvarande förbättringspotentialen för barr-, löv-massaved, gran- och talltimmersflöden på lastbil. Den teoretiska förbättringspotentialen för optimalt flöde av lastbilstransport var för barrmassaveden tvåveckorsoptimerinegen 1,8 %. Den optimala volymen på järnväg var 12,6 % och tillgången till järnväg resulterade i en ökning av det totala ekonomiska nettot med ytterligare 1,2 % för barrmassaveden.