Enens betydelse för stora alvaret - Nordström, Ellen (2014)
Det stora alvaret är en unik biotop, där många säregna arter existerar. Stora alvaret karakteriseras som ett mosaikartat landskap bestående av blottade kalkstensplattor, gräsdominerade ytor, och buskmark. Den vedart som dominerar på stora alvaret är juniperus communis Enen (här efter betecknad som JC). Alvaret har sedan länge varit påverkat av människan, men efter 1950-talet avtog användningen. Det här ledde till att JC började överta ytan på alvaret. Vid 1996 sattes det in medel för att restaurera stora alvaret. Restaureringen påverkade inte enbart JC utan även den övriga floran på alvaret. I det här arbetet har vi studerat täckningsgradens utveckling av vissa kärlväxter. Den endemiska örten Ölandssolvändan visade på en statistisk signifikant minskning av sin täckningsgrad på stora alvaret vid de jämförda åren 1997 och 2001. Minskningen är troligen främst kopplad till att arten har blivit mer utsatt för skador av slitage när mängden betesdjur ökade. Axveronikan visar på en statistisk ökning av sin täckningsgrad vid de jämförda åren 1997 och 2001. Den huvudsakliga orsaken till axveronikans ökning är nog kopplad till att konkurrensen mellan arterna på stora alvaret har blivit mindre på grund utav ökad hävd. Knölsmörblomman visade på en statistisk signifikant ökning av sin täckningsgrad vid de jämförda åren 1997 och 2001 samt 1997 och 2006. Den ökningen beror nog även till största del av den minskade konkurrensen. Även om vi inte direkt har kunnat jämföra hur JC har påverkat dessa arter, så kan vi se att för arter som är ljuskrävande, och vars föryngring kräver en mark med ett högt pH, påverkas negativt av JC:s förekomst på stora alvaret. Men alvaret har en hög biologisk mångfald som i sin helhet gynnas av JC:s närvaro.