Kostnader för naturvårdsavsättning, jämnhet i avverkning och virkesförrådsuppbyggnad - Lundberg, Andreas; Ångman, Anders (2014)
Norra Skogsägarna äger två fastigheter i Skellefteåtrakten som innehåller skyddsvärda biotoper. Ägaren för diskussioner med skogsstyrelsen och länsstyrelsen om vilken hänsyn som ska tas och om hur det virkesproducerande skogsbruket ska bedrivas. I föreliggande kandidatuppsats redogörs för hur skogsskötseln och den ekonomiska avkastningen påverkas av några olika strategier för naturvårdsavsättning och skogsbruk. Med hjälp av planeringsverktyget Heureka PlanVis visas hur de olika avsättningsstrategierna Originalplan, Lagen och Länsstyrelsen påverkar nuvärdet av skogsbruket. Dessutom visas nettointäkten över en kommande 100 årsperiod, och vad restriktioner för jämnhetskrav och krav på ökat virkesförråd får för påverkan på fastigheternas nuvärde. Analyserna har utförts med stöd av det forskningsbaserade planeringssystemet Heureka PlanVis version 2.0, och baseras på ajourhållna data från de skogsbruksplaner som upprättades 2013. Resultaten visar att nuvärdet på fastigheterna sjunker om andelen naturvårdsavsättningar ökar. Utfallet av nuvärdesminskningen blir dock mindre om fastigheterna samplaneras och brukas som en enhet. Det uppstår alltså samordningsfördelar, och effekterna av samordningen blir tydligare då andelen naturvårdsavsättningar ökar. Vidare visar analysen av samordningen att upprättandet av Originalplanen minskar fastighetens nuvärde med cirka 11 procent och att Länsstyrelsens alternativ sänker nuvärdet med ytterligare cirka 6 procent. Ett intensivare skogsbruk på fastigheterna med användande av främmande trädslag, gödsling och förädlat material ökar nuvärdet med 4,3 procent. Jämnhet i avverkningsvolym mellan perioder påverkar inte nuvärdet i någon väsentlig grad. Däremot är det dyrt att bygga upp ett stort virkesförråd på fastigheterna.