Omföring av enskiktade skogsbestånd till fullskiktade skogar - Lindberg , Nils; Österhult Brehmer, Elinor (2014)
Trakthyggesbruket är det idag dominerande skogsskötselsystemet i Sverige. Det finns nackdelar med att sköta skogen med trakthyggesbruk, av både sociala, estetiska och biologiska skäl. Det finns dock alternativa sätt att bruka skogen på, med hyggesfria skogsskötselsystem som bygger på att skogen är fullskiktad. Syftet med denna studie var att undersöka möjligheter i att omföra enskiktade skogar till fullskiktade genom återkommande gallringar med hjälp av simuleringar. Data som använts för simuleringarna är inventeringsdata från Västergötlands län, inventerat september 2013. Utifrån beståndsdata valdes bestånd ut med olika trädslagsblandning, ålder och bonitet. Simuleringsprogrammet som användes var Heureka StandWise och bestånden simulerades över en 100-årsperiod. Resultaten av simuleringarna visade att det var möjligt att skapa en fullskiktad skog, både i tallbestånd och granbestånd. Tät gallringsmogen skog på bördig mark visade sig vara svårt att konvertera. Ett flertal av de simuleringar som skapade fullskiktade skogar lämnade dock kvar ett oacceptabelt lågt virkesförråd. Studien visade att omföring av enskiktad skog till fullskiktad är möjligt. Vid återkommande gallringar erhölls goda nettointäkter men trakthyggesbruket var överlägset i nuvärde.