Påverkar Rätt Metod den psykosociala arbetsmiljön hos Stora Ensos maskinförare? - Holmström, Lukas; Pyka, Josefin (2014)
Stora Enso har sedan 2012 arbetat för att implementera ett nytt drivningkoncept, kallat Rätt Metod, med det primära målet att minska körskadorna, men som förhoppningsvis också kan ge andra positiva följdeffekter. Till exempel en förbättring av arbetsmiljön. Syftet med vårt arbete är att ta reda på huruvida Rätt Metod har lett till förändrad psykosocial arbetsmiljö hos berörda maskinförare, och på vilket sätt det yttrar sig. Vi undersökte åsikterna hos åtta maskinförare och två produktionsledare med hjälp av kvalitativa semistrukturerade intervjuer. Ett lag var Stora Ensos egna, och det andra ett entreprenörslag. Resultaten tyder på att det råder skillnader mellan hur väl lagen har tagit till sig det nya konceptet. Det har tillkommit ett extra arbetsmoment i form av en specifik planering. Det är huvudsakligen skördarförarna som planerar, och de är övervägande positivt inställda, om än av varierande grad. Traktdirektiven har numera markerade basstråk vilket upplevs underlätta planeringen. Medvetenheten om körskador har höjts. Vissa upplever en bättre dialog och ökat samarbete inom laget. Ett fåtal tycker inte att Rätt Metod inneburit någon skillnad för deras arbetsmiljö. Sammantaget kan sägas att Rätt Metod har påverkat den psykosociala arbetsmiljön till det bättre för maskinlagen i studien, men det behövs ytterligare strategier för att förbättra skogsmaskinförarnas arbetsmiljö i framtiden.