Allra helst minns jag framtiden - Ellingsen, Tove (2014)
Denna uppsats är en framtidsstudie där skillnader och olikheter mellan tre olika orter lyfts fram genom ungdomars framtidsdrömmar. Undersökningen bygger på intervjuer med elever från högstadieskolor på olika orter. Syftet är att försöka besvara fyra olika frågeställningar inom tematiseringarna genus, platsidentitet, klass och tid för att slutligen göra en jämförelse mellan orterna. Orterna, som är Uppsala, Hedemora och Bergshamra, är utvalda för att få en bra storleksfördelning från stor till liten ort. Av mitt material har jag gjort en kulturanalys för att kunna studera erfarenheter, likheter och olik-heter i ungdomarnas synsätt och värderingar. Andra viktiga teoretiska utgångspunkter för att underlätta min analys är genus och habitus samt socialt och kulturellt kapital. Att på detta sätt bedriva framtidsstudier är ett viktigt angreppssätt för att söka förstå något om dagens samhälle. Samhällsutvecklingen syns som tydligast i ungdomars värderingar, eftersom ungdomar alltid är barn av sin tid. De kommer också att bli morgondagens vuxna och deras tankar säger något om hur framtidens samhälle kommer att se ut.