Utformning av ett graderingssystem för renhetsbedömning av nötkreatur - Collin, Susanne (SLU/Dept. of Animal Environment and Health (until 231231), 2009)
Bakgrunden till arbetet var att Länsstyrelsen i Västra Götaland såg att det fanns behov av ett tydligare och mer djurskyddsinriktat graderingssystem för renhetsbedömning av nötkreatur. Syftet med arbetet var att utforma ett graderingssystem för renhetsbedömning av nötkreatur anpassat för djurskyddskontrollanter. Detta genomfördes genom att studera befintlig litteratur samt att utföra intervjuer med djurskyddskontrollanter och en officiell veterinär på ett slakteri. Det har visat sig vara ett stort problem med smutsiga djur inom nötkreaturshållningen. En av orsakerna till detta är hög produktion, som gör att djuret måste äta mer kraftfoder och mindre grovfoder. Detta gör att avföringen blir lösare och lättare fastnar i pälsen. Smuts kan orsaka lidande och sjukdom som t.ex. mastit. Det är därför viktigt att hålla nötkreatur rena. Dessutom står det i djurskyddslagstiftningen att djur skall hållas tillfredsställande rena. Det finns några olika befintliga graderingssystem för renhetsbedömning av nötkreatur (bl.a. Scott & Kelly (1989), Hughes (2001), KCF (2006) och Svedberg (2006)). De största skillnaderna mellan graderingssystemet som presenteras i detta arbete och befintliga system är att detta system är mer inriktat på djurskydd, är tidseffektivt och att systemet fokuserar på flera graderingsnivåer för smutsiga djur. Skalan i detta arbete går från 0-3 där 0 är tillfredsställande ren och 3 är mycket kraftigt förorenad. Bedömningen sker utifrån hur länge djuret varit nedsmutsat, vilka negativa effekter föroreningen orsakat och hur stor utbredningen av nedsmutsningen är. Systemet kan användas vid ärenden som t.ex. djurskyddskontroller, åtalsanmälan och prövning av djurförbud så att alla som arbetar med fallen förstår hur smutsiga djuren varit. Det skulle också kunna användas i informationssyfte till djurhållare.