Är priset en orsak som ligger till grund för att Södra Skogsägarnas medlemmar ska gallra? - Bhy, Emil; Karlström , John (2014)
Genom ett samarbete med Södra Skogsägarna har denna studie utarbetats för att ge svar på frågan till vilken grad medlemmarna, i skogsägarföreningen, tar prisbilden i anspråk i sitt val av gallringstidpunkt. Genom att gå igenom de kontrakt som skrivits mellan åren 2008-2013 har priser och skrivna kontrakt analyserats för att utreda sambanden dem emellan. De hypoteser som fanns inför studien var att priset skulle vara av intresse och betydelse för medlemmarna samt innebära en högre påverkan ju större fastigheterna var. Det rådde dock tveksamhet om att priset enskilt skulle vara en avgörande faktor för skogsägarna att gallra. Tidigare genomförda studier som berört ämnet gav en uppfattning av att hypotesen inför den egna studien, i relativt hög grad, överensstämde med de tidigare resultat som framställts. Data från kontrakten bearbetades i Excel och ställdes upp i tabeller. Utifrån tabellerna gjordes sedan diagram som gav en visuell bild av resultatet. För att säkerställa resultatens relevans från Excel gjordes även analyser i det statistiska analysprogrammet Minitab. Dessa analyser gav resultat i form av hur statistisk säkerställt förhållandet mellan pris och gallringsvolymer var. Av denna studies resultat att döma så fanns det kopplingar som tydde på att priset haft inverkan på medlemmarnas gallringstidpunkt. Kopplingarna var dock av svag karaktär vilket gav uppfattningen att flera faktorer tillsammans måste överensstämma för att resultera i ett skrivet kontrakt. Det erhölls även resultat som påvisade tendenser till att ökad hänsyn till pris tagits med ökande storlek på skogsinnehav.