Laxsmoltens (Salmo salar) längd, vikt och konditionsfaktors betydelse för dess vandringstidpunkt i Sävarån - Bertilsson, Daniel; Helleber, Adam (2014)
Atlantlaxen (Salmo salar) har en komplex livscykel. Den lever sitt liv i både i sötvatten och saltvatten och migrationen mellan dessa två är en viktig process för laxens överlevnad. Laxen i Östersjön har minskat kraftigt under de senaste hundra åren och mänsklig påverkan tros ha minskat laxproduktionen med upp till 95 %. För att säkra de kvarvarande laxbeståndens fortlevnad krävs förståelse för vilka faktorer som påverkar överlevnaden hos laxen i de olika stadierna av livscykeln. Under åren 2008-2013 fångades vandrande laxsmolt i Sävarån som mynnar i Bottenviken. De emigrerande smolten mättes, vägdes och släpptes sedan tillbaka i vattnet. Datat delades upp i två halvor baserat på när på säsongen de vandrade. En halva för de som vandrade tidigt och en andra halva för de som vandrade sent. De två halvorna jämfördes sedan för att undersöka ifall det fanns ett samband mellan längd, vikt respektive konditionsfaktor och när på säsongen laxarna vandrade. Smolt som vandrade tidigt var signifikant längre än smolt som vandrade sent. Ett signifikant samband fanns även för att smolt som vandrade tidigt var tyngre än smolt som vandrade sent. Konditionsfaktorn skiljde inte mellan grupperna.