Påverkar kallt och blött väder vid kläckning överlevnaden hos tjäderkycklingarna (Tetrao urogallus L.) i Sverige? - Andersson, Susanna; Vikström, Linda (2014)
Tjäderpopulationen Tetrao urogallus L. har under det senaste årtiondet minskat i täthet i stora delar av sitt utbredningsområde. Det är därför viktigt att undersöka faktorerna som kan påverka tjäderns fortplantning och överlevnad. Det råder delade meningar kring den främsta orsaken till nedgången. De flesta är eniga om att klimatet har en påverkan, men samspel mellan olika faktorer och lokala förhållanden är oftast avgörande för hur stor denna påverkan blir. Syftet med vår undersökning var att testa hypotesen rörande att låga temperaturer i samband med nederbörd leder till en högre mortalitet hos tjäderkycklingar perioden efter kläckning. Vi var intresserade av att se om denna hypotes stämmer, samt att se om effekten i så fall var gemensam för alla län i Sverige. Resultatet har framställts genom att analysera länsvis avskjutningsstatistik erhållet från Svenska Jägareförbundet samt dygnsvärden av medeltemperatur och nederbördssummor från SMHI. Dataunderlaget var väl fördelat över landet från åren 1960 - 2012. För att se effekten av vädrets påverkan på de unga kycklingarna har vi valt att undersöka perioden 1 - 30 juni då största delen av kläckningen sker inom detta tidsintervall. Vår studie stödjer inte hypotesen om att låga temperaturer i samband med nederbörd leder till en högre mortalitet hos tjäderkycklingarna just efter kläckning i Sverige. Länen uppvisar dock en viss skillnad sinsemellan. Resultatet är pålitligt då ingen signifikans hittades i 15 av 16 län. Andra faktorer så som predation kan tänkas spela en viktig roll när det gäller populationsstorleken hos tjäder.