Blå-gröna synergier - Petersson, Johanna; Sjödin, Sofia (2014)
Klimatanpassning är ett aktuellt ämne i dagens stadsplanering och en utmaning för landskapsarkitekter och stadsplanerare. Klimatförändringarnas effekter är ökad nederbörd, stigande medeltemperatur och havsnivåer samt ett mer extremt klimat överlag. Detta får konsekvenser för ekosystem och städer, där den ökade nederbörden har direkt påverkan på dagvattensystemet. Som landskapsarkitekt har man möjlighet att ta vara på dagvattnet genom att utforma mångfunktionella och variationsrika miljöer. I det här arbetet har vi studerat den naturliga vattenbalansens processer och hur dessa kan användas för att återskapa vattenbalansen i den urbana miljön. Syftet är att sammanställa och fördjupa kunskap om hur man kan använda vegetation i dagvattenhanteringen för att klimatanpassa stadsmiljöer, samt att genom ett gestaltningsförslag för dagvattenhanteringen i en stadsdel visa hur det i praktiken kan se ut. Arbetet är uppdelat i två delar, en bakgrundsstudie bestående av litteraturstudier och kvalitativa intervjuer samt en fallstudie. Fallstudien behandlar ett stadsbyggnadsprojekt i Östra Gäddviken på Kvarnholmen i Nacka kommun, där vi gör ett gestaltningsförslag för dagvattenhanteringen. Östra Gäddviken är starkt präglat av sitt industriella arv, dramatiska topografi och omgivande skärgårdsmiljö. Området ligger i direkt anslutning till Svindersviken vilket gör det naturligt att låta dagvattnet rinna av dit, dock gör miljökrav och ett förändrat klimat att en klimatanpassad dagvattenhantering är något som behövs. Framtida exploatering gör att mängden förorenat trafikdagvatten ökar, därför behövs rening av dagvattnet. Samtidig ökar mängden nederbörd, vilket innebär att dagvattnet också bör fördröjas innan det släpps ut i Svindersviken. I gestaltningsförslaget vill vi fördröja dagvattnet genom att leda det i en meandrande rörelse ner mot Svindersviken. Topografin gör att en grönstruktur med en gradient från torrt till vått kan skapas, vilket ger upphov till olika biotoper där markfuktighet och vegetation skiljer sig åt. Längs vattnets rörelsestråk placeras dagvattenelement och vegetation för att fördröja och rena vattnet. Genom att kombinera vatten, vegetation och design av öppna dagvattenelement, skapas synergieffekterna biologisk mångfald och upplevelsevärden. Valet av specifika arter är mindre relevant för vegetationens roll i dagvattenhanteringen i detta fall. Genom att se på vegetationen ur ett brett perspektiv kan man gestalta för att maximalt utnyttja de olika processerna transpiration, interception och infiltration. I vårt gestaltningsförslag kopplar vi klimatanpassningen till hantering av dagvattnet och visar hur negativa konsekvenser, som ökad risk för översvämning, kan hanteras genom att leda överskottsvatten till de gröna ytorna. I dessa ytor, som är inspirerade av den naturliga vattenbalansen, kan vegetationen dra nytta av dagvattnet och en miljö med upplevelsevärden kan skapas samtidigt som den biologiska mångfalden stöds.