Ekosystemtjänster i MKB - Carlsson, Elin (2014)
I en värld med en ständig strävan efter en hållbar utveckling finns det olika tillvägagångssätt för att arbeta mot detta mål. Tillvägagångssätten och rönen utvecklas med jämna mellanrum och i dagsläget är hänsynstagande av ekosystemtjänster aktuellt både internationellt och nationellt. Med ekosystemtjänster menas något som naturen tillhandahåller och som bidrar till människans välfärd. Ekosystemtjänster kan också vara något i naturen som människan är beroende av. De senaste åren pågår ett arbete i Sverige som handlar om att belysa dessa aspekter av ekosystemtjänster samt integrera ett hänsynstagande av dem i både planering och miljöarbete. Befintliga processer anses vara en väg att gå för att uppnå denna integrering. En sådan process är miljökonsekvensbeskrivning/miljöbedömning (MKB) som ofta är en del av olika planer, projekt och program. Syftet med denna uppsats är att undersöka MKB som metod för att synliggöra ekosystemtjänster inom det svenska miljöarbetet. I uppsatsen presenteras en bakgrund till MKB som metod både för plan- och projekt-MKB samt utvecklingen av fenomenet ekosystemtjänster. Pågående arbeten kring ekosystemtjänster på en nationell och politisk nivå presenteras och är till stor del också utgångspunkten för denna uppsats. För att svara på frågeställningen ”Hur kan beskrivning och konsekvensanalys i MKB vidareutvecklas till att inkludera ekosystemtjänster?” granskas fyra stycken befintliga projekt-MKB. Tre av dessa dokument beaktar inte ekosystemtjänster vilket det fjärde gör. Genom denna metod kan en identifiering av potentiella utvecklingsmöjligheter för en integrering av ekosystemtjänster i MKB synliggöras. Resultatet av både bakgrundsstudie och granskning sammanfattas i en SWOT-analys. På så vis kan olika aspekter som bör tas i beaktande belysas, om ekosystemtjänster ska integreras i MKB. Resultatet av SWOT-analysen är en sammanställning av idéer på förslag till vidareutveckling som är grundad i både bakgrundsstudie och granskning.