Hållbar dagvattenhantering på förorenad mark - Johansson, Alice (2014)
Arbetets syfte är att undersöka hur man kan planera och utforma en hållbar dagvattenhantering på förorenad mark utifrån området Kopparlunden i Västerås. I Kopparlunden planeras en utveckling till en blandad stadsdel präglad av hållbara lösningar där dagvattenhantering blir en betydande del. Hållbar dagvattenhantering är en viktig del i klimatanpassningen av stadsmiljön men också för att minska föroreningsbelastningen på sjöar och vattendrag. Öppna dagvattenlösningar använder naturens principer för att fördröja och rena dagvattnet så nära källan som möjligt, ofta genom infiltration. Genomtänkta och platsanpassade öppna lösningar kan skapa mervärden i stadsmiljön, till exempel biologiska, estetiska och upplevelsemässiga. Att dagvattenhanteringen diskuteras tidigt i planeringsprocessen är en viktig förutsättning för ett bra resultat liksom ett samarbete mellan olika yrkesområden. En anpassad växtbäddsuppbyggnad, dimensionering och växtval är exempel på aspekter som är relevanta i projekteringsskedet. På förorenad mark kan infiltration av dagvatten leda till att föroreningar sprids och dagvattenhanteringen måste därför anpassas. Referensprojekt från Emeryville i Kalifornien liksom Norra Djurgårdsstaden i Stockholm studeras för att visa på principer och lösningar för en sådan anpassning. Olika typer av täta växtbäddar med underliggande dränering har använts i projekten för att undvika infiltration, men även andra lösningar som gröna tak, avledning i rännor liksom uppsamling av takvatten för bevattning används. Kopparlunden är ett industriområde med en lång historia och har ett starkt symbolvärde för Västerås. Idag består området av en välbevarad kärna med industribyggnader från tidigt 1900-tal omgärdat av större industrihallar och stora asfalterade ytor. Ett planprogram för Kopparlunden föreslår en utveckling av hela området till en blandad stadsdel och redovisar en övergripande struktur med stråk och platsbildningar. Utifrån föreslagna och befintliga karaktärer presenteras möjliga småskaliga dagvattenlösningar för området liksom idéer för hur de kan integreras i den tänkta strukturen. Att synliggöra dagvattenhanteringen och skapa mervärden i området är en viktig princip i förslaget samtidigt som dagvattenhanteringen anpassas till föroreningssituationen. Sammanfattningsvis presenterar arbetet exempel på förhållningssätt och lösningar som kan användas på förorenad mark, men diskuterar även vilka mervärden dagvatten kan bidra till i stadsmiljön och hur lösningarna kan anpassas till en specifik plats karaktär och funktion.