Grön omsorg på gård - Prejer, Martina (2014)
Daglig verksamhet på gård har högt aktivitetsvärde och upplevs som meningsfull. Lantbruksmiljön tillgodoser många av målgruppens behov och kvalitéerna i lantbruksmiljön bidrar till upplevelsen av delaktighet, valfrihet och självständighet i aktivitet. Syftet med studien är att undersöka upplevelsen av aktivitetsvärdet i lantbruksmiljö för personer i daglig verksamhet på gård enligt LSS och diskutera relationen mellan miljöns betydelse samt personens upplevda aktivitetsvärde. Teorierna i miljöpsykologin fokuserar på naturens och trädgårdars kraft att återställa människans balans, att naturen och miljön som helhet kan få en personen att reflektera och att växa. Grön Omsorg är meningsfull sysselsättning på gårdar i lantlig miljö för människor med behov av särskilt stöd. Inom Grön Omsorg är ofta djuren en naturlig del av gårdsmiljön och tillsammans med djur känner vi oss lugnare och tryggare, djuren skapar glädje och förbättrar vårt humör. Kommunerna efterfrågar tjänster med meningsfulla aktiviteter som kan anpassas efter individens förmåga, intresse och behov och ett resultat som går att utvärdera. Värdet i aktivitet uppstår i samspelet mellan personen – uppgiften och den omgivande miljön och detta bidrar till den övergripande upplevelsen av meningsfullhet i vardagen. Aktivitetsvärdet mäts utifrån tre värdedimensioner: Konkret, Socio-Symboliskt och Självbelönande. Resultat visar att daglig verksamhet på gård har högt aktivitetsvärde och upplevs som meningsfullt. Det visar också att lantbruksmiljön tillgodoser många av målgruppens behov och att kvalitéer i lantbruksmiljön bidrar till upplevelsen av delaktighet, valfrihet och självständighet i aktivitet. Det nationella projektet Grön Arena som drivs av Hushållningssällskapet har identifierat köparna av tjänsterna som den största utmaningen för utveckling av gårdsbaserad omsorgsverksamhet. Resultat visar att daglig verksamhet på gård har stora möjligheter att erbjuda det som kommunerna efterfrågar. Kommunerna är den främsta uppdragsgivaren och har det yttersta ansvaret att erbjuda daglig verksamhet. Fallstudien inbegriper både kvalitativa och kvantitativa metoder i form av deltagande observation, semistrukturerade intervjuer som analyserats utifrån IPA.