En fallstudie om belöningsbaserad crowdfunding - Blom, Caroline; Kovaleff Malmenstedt, Natalie; Söderbäck, Frida (2014)
Nya företag är viktigt för svensk ekonomi. De bidrar till bland annat sysselsättning, innovationer och välfärd. Sverige har idag ett lågt nyföretagande i jämförelse med andra EU-länder och en av orsakerna till detta är svårigheten för dessa företag att attrahera externt kapital. Det finansiella gapet illustrerar denna problematik genom en utbudssida (finansiärer) och en efterfrågesida (företag), där ett gap uppstår då utbudet understiger efterfrågan på kapital. Syftet med denna studie är att studera en alternativ finansieringsform som sker via internet, för att sedan undersöka hur denna finansieringsform kan påverka det finansiella gapet. Denna finansieringsform kallas crowdfunding och går ut på att kapital samlas in från allmänheten. En skillnad mot traditionell finansiering är att crowdfunding går ut på att attrahera en stor publik, istället för att förlita sig på en eller en relativt liten grupp av investerare.