Entreprenörskap på landsbygden - Johansson, Malin; Pudas, Nadja (2014)
Tidigare dominerades landsbygden av jord- och lantbruksföretag och sysselsatte ca 2,4 miljoner människor. Idag arbetar knappt 40 000 människor inom detta område, då lönsamheten är svag. Det har medfört att många andra typer av entreprenörskap har blivit vanliga på landsbygden, som exempelvis turism- och entreprenadverksamheter. Landsbygden kan anses vara en svår kontext att bedriva en entreprenöriell aktivitet i. Detta då landsbygdens sociala samt ekonomiska förutsättningar skiljer sig åt jämfört med städernas. Andra skillnader kan ses i tillgången av resurser, de långa avstånden mellan stad och land samt den bristande infrastrukturen och svaga lönsamheten. Syftet med denna studie är att undersöka hur företag bedriver sina entreprenöriella aktiviteter på landsbygden samt att belysa möjligheter och svårigheter som är förknippade med denna kontext. För att uppnå detta syfte har fallstudier gjorts på tre landsbygdsföretag. Därefter har en litteratgenomgång genomförts inom ämnena landsbygd och entreprenörskap. Litteraturgenomgången diskuteras sedan med hjälp av resultatet från de tre fallstudierna. Uppsatsen har utgjorts av en kvalitativ studie där tre halvstrukturerade intervjuer har genomförts med företagets entreprenörer på Gårdsjö älgpark, Rånäs stall och seminstation samt Hamralpaca.