Hur stor betydelse har utfodrings- och avvänjningsstrategin för kalvens tillväxt och hälsa? - Skottheim, Britta (2014)
För snabb tillväxt och minimerad sjukdomsrisk hos kalvar är det viktigt med en bra start i livet både när det gäller utfodring och skötsel. Syftet med litteraturstudien var att undersöka olika utfodrings- och avvänjningsstrategier och granska hur de påverkar tillväxt och hälsa hos kalvar. De utfodringsstrategier som förekommer är att utfodra kalvar med begränsad eller fri tillgång till mjölk, utfodring av helmjölk eller mjölkersättning och antalet utfodringar/dag. Utfodringsstrategierna kan kombineras på olika sätt tillsammans med varierande avvänjningsstrategier, där tvär eller gradvis avvänjning från mjölk alternativt kraftfoderbaserad avvänjning är vanligast. Resultat från olika studier visar att utfodring av stora mjölkmängder leder till en ökad tillväxt under mjölkperioden och att en nedtrappning av mjölkgivan innan avvänjning är nödvändig för att kalven ska lära sig att konsumera större mängder kraftfoder och samtidigt bibehålla tillväxthastigheten. Stress under avvänjningen kan leda till att kalven blir sjuk, men avvänjningsrelaterad stress kan lindras om kalven får tillgång till att dricka varmvatten. Beteendestörningar kan förekomma i samband med utfodring och avvänjning, lägst frekvens av beteendestörningar fås genom att kalvarna själva kan bestämma hur mycket kraftfoder och mjölk de konsumerar samt att avvänjning sker gradvis. Den bästa utfodrings- och avvänjningsstrategin tycks vara utfodring med fri tillgång till mjölk och att avvänjningen sker gradvis under ca 10 dagar.