Population i isolering - Åberg, Adam (2014)
Under 2005 och 2008 inventerades förekomsten av större vattensalamander(Triturus cristatus) i Gävleborgs län. Ett till synes isolerat fynd gjordes väster om Hofors. Inventeringarna utfördes med flaskfällor och visuell observation och lokaler valdes via kartblad enligt kriterier på vattenytans areal, rörelse och distans till väg. Syftet med detta arbete var att undersöka huruvida den observerade isoleringen var faktisk eller endast ett resultat av den använda inventeringsmetodiken. Detta arbete baserades på en radie kring en känd population där radien baserades på spridningsdistans, mognadsålder samt tid sedan den förra studien. Lokaler valdes sedan ut inom radien med krav på areal vattenyta och förekomsten av stillastående vatten varpå inventeringar utfördes med flaskfällor. Studien visade inte på några nya fynd av större vattensalamander men ett fynd av mindre vattensalamander(Lissotriton vulgaris) gjordes och två nya möjliga lokaler upptäcktes. Avsaknaden av nya fynd av större vattensalamander visar på att den tidigare studien gav en bra bild av isoleringsgraden och att en annan inventeringsmetod inte gav nya resultat. Det finns dock skäl att utforska andra aspekter, och an inventeringsmetoder, t.ex. kan fallfällor med driftstaket eller håvning under sommartid, ge andra resultat.