Socialt hållbar stadsutveckling från idé till praktik - Fehler, Joanna (2014)
I den här uppsatsen undersöks begreppen hållbar utveckling och social hållbarhet i omvandlingen av Kvillebäcken, Göteborg, utifrån frågorna hur och varför definitionen av begreppen har förändrats under projekttiden, från idéstadie till praktik. Målet är att förstå berättelsen kring hållbarhetsbegreppet i Kvillebäcken. Undersökningen är avgränsad till att fokusera på de delprojekt som fått investeringsstöd från Delegationen för Hållbara Städer. Studien är genomförd tillsammans med Mistra Urban Futures inom följeforskningsprojektet 3K som tittar på tre olika stadsutvecklingsprojekt i Västra Götalandsregionen som fått stöd av Delegationen för Hållbara Städer. För att besvara frågeställningarna har en kvalitativ innehållsanalys av offentliga dokument genomförts. Undersökningen består även av deltagande observationer och semistrukturerade intervjuer för att skapa en fördjupad förståelse för praktiken. De tre delarna skapar en gemensam berättelse om projektet. De teoretiska utgångspunkterna består av två delar. Den första delen handlar om hållbarhetsdiskursen och den sociala dimensionen. Begreppen är diffusa, komplexa och svåra att omsätta i en lokal kontext. För att nå en hållbar stadsutveckling måste begreppen differentieras och vitaliseras i det lokala sammanhanget för att kunna möta de lokala utmaningarna och förutsättningarna. Detta komplicerar den övergripande hållbarhetsdiskursen när begreppen används som prefix till projekt eller insatser för att legitimera, profilera eller marknadsföra dessa. Den senare delen av teorin handlar om hur globala idéer sprids mellan olika platser och städer samt hur detta påverkar idéernas översättning i nya praktiker. Denna teoribildning avser förklara varför begreppsutvecklingen sett ut som den gjort i Kvillebäcken. En hållbar stadsutveckling karaktäriseras av en integrativ ansats som beaktar de ekologiska, sociala och ekonomiska hållbarhetsdimensionerna gemensamt. Projektets vision är att vara världsledande inom miljöteknisk innovation för hållbar stadsutveckling och att Kvillebäcken ska vara ett skyltfönster mot omvärlden. Undersökningen visar på att de sociala aspekterna av utvecklingen i Kvillebäcken beskrivs som positiva bieffekter av tekniska lösningar snarare än en del av en integrativ ansats. Det har även visat sig att definitionen av begreppet social hållbarhet har förändrats under processen. Begreppet har påverkats av kommunala styrdokument, lokala målformuleringar och externa aktörer som Delegationen för Hållbara Städer. Begreppet har utvecklats från att inledningsvis knyta an till den lokala kontexten och den fysiska strukturen i Kvillebäcken, påverkas av folkhälsoaspekter, till att i slutskedet försöka binda samman dessa olika förståelser av begreppet i en och samma definition.