Möjligheter på bostadsgården - Höög, Martina (2014)
Denna uppsats syftar till att undersöka huruvida det är möjligt att göra mindre förändringar på en bostadsgård som dels leder till att fastighetsförvaltaren kan tillgodose vad de boende efterfrågar i utemiljön, dels till att kostnaderna för skötsel kan minskas. De boende på flerbostadsgårdar efterfrågar ofta en vackrare, mer levande och mer välskött utemiljö samtidigt som de flesta inte är beredda att betala nämnvärt högre hyror för att få detta. Bostadsbolagens förvaltare vill å sin sida många gånger undvika vad man uppfattar som fördyrande förändringar och nyanläggningar. Generellt vill man även hålla skötselnivån så låg som möjligt. De önskemål som studien grundats på framkom ur den intervju som hölls med en fastighetsförvaltare i startskedet av uppsatsen. Vid kostnadsberäkningarna avseende de olika önskemålen framkom det att minskade skötselkostnader kan uppnås genom att ändra skötsel på en befintlig yta eller genom ändrad utformning. I två av de 8 fallen visade sig även anläggningskostnaden för den nya utformningen kunna tjänas in genom de minskade skötselkostnaderna. I fyra av fallen kunde inte skötselkostnaden minskas genom nyanläggning av respektive objekt. De rön som studien resulterar i väntas kunna leda till ett större intresse från fastighetsförvaltarens sida i att investera i förändringsåtgärder som leder till lägre kostnader per år, då man redan i planeringsfasen kan påvisa att anläggningen betalar av sig själv inom ett visst antal år.