Äppeldoft från äppeljäst? - Ögell Benediktsson, Axel Carl-Wilhelm (2014)
Samma typ av jäst, Saccharomyces cerevisiae, har använts för att jäsa produkter under en lång tid. Jäst har en potential att förändra en produkt genom olika sekundära metaboliter. De sekundära metaboliterna kan ändra sättet vi uppfattar produktens smak och doft. Metaboliterna kan skapa smaker och dofter som normalt sätt inte är associerat med exempelvis bröd. För att testa potentialen att producera doft hos jäst, isolerades jäst från utvalda äpplen och odlades. Jäst från äpplet Rubin Star kunde producera en söt och äppellik doft. Arbetet visar att vildjäst har potentialen att producera aromatiska dofter.