Kalvningsförlamning och dess påverkan på mjölkkon - Tegevall, Maria (2014)

(untitled)
Syftet med denna litteraturstudie var att ta reda på hur kalvningsförlamning (Paresis puerperalis) påverkar mjölkproduktionen samt hur den kan förebyggas och behandlas. Kalvningsförlamning är en vanligt förekommande sjukdom som drabbar främst högmjölkande mjölkor. Förlamningen uppkommer några dagar innan kalvning eller några dagar efter, på grund av kalciumbristen (hypokalcemi) som uppstår när kon ska börja producera mjölk. Den visar sig genom att kon får svårt att resa på sig då musklerna slutar att fungera när kalciumhalten blir för låg. Resultat från en studie har visat att mjölkmängden var lägre i början av laktationen på de kor som haft kalvningsförlamning och sedan ökat efter 4 till 6 veckor, tills den nått den normala mängden mjölk som kon haft i tidigare laktationer. För att behandla kalvningsförlamning har studier visat att man kan använda sig av antingen oral kalciumgel eller ge kalcium intravenöst. Det är även viktigt att djurägarna håller koll på korna och uppmärksamma på tidiga symptom av kalvningsförlamning. Slutsatsen är att det svårt att fastställa hur kalvningsförlamning påverkar mjölkproduktionen eftersom kalvnings- förlamningen kommer så pass tidigt i laktationen.