Betydelsen av att utfodra råmjölk till mjölkraskalvar tidigt – olika utfodringsmetoder - Driscoll, Hanna (2014)
Syftet med den här litteraturstudien är att diskutera betydelsen av att utfodra kalven med råmjölk tidigt efter födseln samt att jämföra sondmatning av råmjölk med andra utfodringsmetoder. Det är viktigt att kalvar får i sig råmjölk tidigt efter födseln eftersom de föds utan ett fungerande immunförsvar. Råmjölken innehåller immunoglobuliner (antikroppar) som kalven behöver för att bygga upp ett eget immunförsvar. Förmågan att absorbera antikroppar avtar dock snabbt efter födseln och upphör helt efter ungefär ett dygn. Det kan vara svårt att få i kalvar tillräcklig mängd råmjölk med nappflaska och hink eftersom studier har visat att kalvarna helst inte dricker mer än 2,5 liter frivilligt vid ett mål. Rekommendationer kring hur mycket råmjölk kalvar bör få vid första utfodringen skiljer sig mellan olika studier, men de flesta är eniga om att kalvar bör få tre till fyra liter. Några forskare anser att det är bättre att ge kalvarna hela givan i ett mål medan andra menar att det är lika effektivt att ge kalvarna samma mängd uppdelat på två givor. I Sverige har intresset för sondmatning av råmjölk till nyfödda kalvar ökat på senare tid för att säkerställa att kalvarna får i sig råmjölk i tid. Att utfodra kalvar råmjölk med sond gör att upptaget av antikropparna fördröjs eftersom råmjölken hamnar i förmagarna istället för direkt i löpmagen som vid utfodring med andra metoder. Utfodring av råmjölk med sond kan orsaka stress och obehag för kalven. Det finns studier som visar att kalvar som utfodrats med sond inte är lika benägna att dricka mjölk på annat sätt efter att de sondmatats. Ännu finns det inga studier som visar om och i så fall hur svalget och strupen hos kalvar påverkas vid sondmatning. Det krävs mer forskning inom området för att ta reda på hur sondmatning påverkar kalvens hälsa och välmående. Om kalven är frisk och kan dricka själv finns det ingen anledning att ge den råmjölk via sond. Endast kalvar som av någon orsak inte kan dricka på egen hand bör ges råmjölk med sond i livräddande syfte.