Boda glasbruk : en designprocess rörande fytoremediering som ett arbetsverktyg för landskapsarkitekten - Isberg, David; Hellström, Fredrik (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2014)
Detta kandidatexamensarbete har gått ut på att undersöka och beskriva hur landskapsarkitektens designprocess kan se ut. Syftet har även varit att se vad landskapsarkitekten har för potential att använda jordsaneringsmetoden fytoremediering, som ett arbetsverktyg. För att ge läsaren en inblick i designprocessen, dess komplexitet och natur, har vi dokumenterat vårt arbete med uppstarten av ett pilotprojekt i Småland. Under kursens gång har vi arbetat fram ett gestaltningsförslag av ett förorenat området utanför ett gammalt glasbruk, i orten Boda Glasbruk. I gestaltningsarbetet har metoden fytoremediering varit projektets utgångspunkt. För att skapa oss en bättre bild av platsen och metoden fytoremediering har vi samlat in och behandlat information av olika typer. Inledningsvis har vi i huvudsak behandlat skriftlig information rörande Boda Glasbruk, glasriket, föroreningar och fytoremediering. För att stötta vårt gestaltningsarbete och författandet av uppsatsen har ett platsbesök i Boda Glasbruk och en fallstudie av ett referensobjekt i Amsterdam utförts. Dessa empiriska studier har beskrivits i uppsatsens huvuddel ”Designprocessen”, där arbetet med gestaltningen av Boda Glasbruk har dokumenterats. I kapitlet Designprocessen beskrivs förutom de empiriska studierna vad vi gjort under arbetet med projektet, blandat med utdrag från loggböcker som vi fört under designprocessen och material från projektet. För att få en mer objektiv blick på vår egen designprocess har vi parallellt med denna läst litteratur angående designprocesser. Utifrån litteraturen har vi i slutet av uppsatsen gemensamt reflekterat och diskuterat kring processen för att sätta våra insikter och slutsatser i ett mer generellt sammanhang. Slutsatser som kan dras är att designprocessen är svårgreppad och ganska individuell till sin natur, men att det ändå finns olika generella tendenser som återkommer i många designers arbetsprocesser. Vidare har detta arbete även kunnat belysa fytoremediering som en alternativ saneringsmetod, samt lyft fram att denna metod kan fungera som ett arbetsverktyg för landskapsarkitekten.