Att planera för social aktivitet : en studie av Köpenhamns lommeparker - Nordahl, Anna (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2014)
Stadsförtätning är dagens rådande planeringsideal, städer ska växa inåt och fler funktioner och människor ska rymmas på en mindre yta. Detta har fått konsekvenser för stadens utemiljö, då förtätning ofta har skett på bekostnad av det offentliga rummet. Det ställer krav på en kvalitativ utemiljö. Men hur kan utemiljön planeras för att främja det sociala livet i det offentliga rummet? Det är bakgrunden till denna kandidatuppsats vars syfte är att öka förståelsen för hur landskapsarkitekter kan planera för socialt kvalitativa platser på en begränsad yta. Målet är att beskriva och resonera kring hur social aktivitet kan gynnas i den täta staden med Köpenhamn som exempel. Frågeställningen har varit hur man kan planera för social aktivitet på små platser?