Träd och deras värde på begravningsplatser i urban miljö : en studie av kulturhistoriska värden, biologiska värden samt säkerhet - Mattsson, Jessica (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2014)
Träd är ett viktigt inslag i våra urbana miljöer och många av stadens träd finns på de begravningsplatser som är belägna inne i städerna. Den här uppsatsen handlar om dessa träd och några av de värden som träden har. Kulturhistoriska värden, biologisk mångfald och säkerhet tas upp och behandlas med fokus på den konflikt som kan uppstå då olika aktörer som arbetar med träd på begravningsplatser har olika intressen. Kulturhistoria, biologisk mångfald och säkerhet är alla viktiga att ta hänsyn till vid förvaltning och planering av träd på begravningsplatser. Detta kan bara ske om det skapas ett större samarbete mellan dessa aktörer som kan utgöras av länsstyrelse, biologer, antikvarier på länsmuseer och kyrkogårds förvaltning. I samband med arbetet har en inventering av träd på några av de äldsta kvarteren på Västra kyrkogården i Göteborg genomförts. Dessa träd står som exempel på vilka värden träd på begravningsplatser kan ha och hur man kan arbeta för att bevara värdena och samtidigt se till att platsen är säker för besökare. Diskussionen tar sedan upp varför dessa värden är viktiga och hur man kan göra för att bevara de äldre träden så länge som möjligt. Uppsatsen behandlar också hur förvaltningen kan arbeta med föryngring av trädbeståndet på platsen och samtidigt bevara de kulturhistoriska och biologiska värdena. Uppsatsen påvisar att ett samarbete mellan de aktörer som är inblandade är nödvändigt för att få en hållbar förvaltning av träden på Västra kyrkogården. Trädbeståndet kommer att behöva bytas ut och detta bör göras i etapper under en längre tid. Många av träden som står där i dag är gamla och kommer att dö av ålder så småningom och den yngre generation av träd som finns där idag består av undermåligt material som ej har förutsättningarna för att ta över efter att den äldre generationen försvunnit. Förvaltningen behöver därför plantera en ny generation träd som kan ta över och föra vidare de kulturhistoriska och biologiska värdena in i framtiden.