Kundnöjdhet hos privata skogsägare som använt Södras uppdragsform ”skördarmätning med stampris” - Nilsson, Rasmus (SLU/Dept. of Forest Resource Management, 2014)
Avverkningsuppdraget är den vanligaste köpformen som används i Sverige idag då privata skogsägare säljer virke från egen skog. Det traditionella avverkningsuppdraget bygger på att virket avverkas och körs till industrin där det i de flesta fall mäts in av en virkesmätningsförening. Ett alternativ till industrimätning är att använda sig av den volym som skördaren registrerar vid avverkningen som betalningsgrund till skogsägaren.