Användning av arbetshästar som exempel på hållbar kommunal förvaltning : ett arbete om användandet av arbetshästar i kommunal förvaltning samt potentialen att använda arbetshästar som en del i hållbar kommunal förvaltning och tillväxt - Öqvist, Niklas (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2014)
Detta arbete handlar om arbetshästar i kommunal förvaltning ur hållbarhets och tillväxtssynpunkt. Arbetet reder i litteraturstudien ut begreppet hållbar utveckling och redogör för en modell för kommunal tillväxt. Hållbarhetsperspektivet innefattar de tre vanliga delarna som brukar avhandlas i frågor om hållbar utveckling. Dessa frågor är hållbarhet ut ett ekonomiskt såväl som ett socialt och ekologiskt perspektiv. I kapitlet om hållbar utveckling presenteras både äldre argument samt nya sätt att se på begreppet. I avsnittet om kommunal tillväxt redogörs för en modell för sweet spots för kommunal tillväxt. Denna modell används för att få ut det mesta av insatta resurser och satsningar för kommuner. Arbetet innefattar också fyra intervjuer med två kommunala beställare och de entreprenörer dessa jobbar med. I slutet av arbetet ges förslag på hur arbetet i kommunal förvaltning skulle kunna organiseras så att det gynnar både beställare och entreprenörer.