Bullerproblematik och akustisk design : projektering som verktyg för att bearbeta högre ljudnivåer - Andersson, Fredrik (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2014)
Utformningen och projekteringen av offentliga miljöer har länge haft visuella intryck som utgångspunkt och fokus. Den fortlöpande urbaniseringen och förtätningen av städer leder till högre krav på offentliga platsers funktion och utnyttjandegrad. Fler människor ska kunna använda och dra nytta av allt färre områden. Det leder till att utformningen av urbana miljöer blir en mångfacetterad uppgift. Syftet med examensarbetet är att undersöka vilka val som kan göras i projekteringsskedet för att bättre hantera den högre ljudbilden och därmed utveckla en hållbar stadsmiljö. Fokus kommer att ligga på att arbeta med enklare förändringar som kan arbetas in i projekteringsprocessen. Arbetet fokuserar på att studera ljudlandskapet och dess påverkan på urbana miljöer. Buller har väldokumenterade hälsoeffekter och kan förhöja människors stress, irritationsnivåer samt öka risken för sömnsvårigheter. Fokus på god urban utformning bör därmed även ligga på akustisk design och inte endast på visuellt estetiska värden. Vid arbete med ljud i urbana miljöer utgår man ofta främst från ljud som något negativt. Det är först när ljud blir ett problem – buller, som man gör något åt det. Istället bör man även fokusera på att höja ljudkvalitén och låta det motivera bullerhanteringen. Genom att arbeta med sammansatta metoder kan man få fram bättre, välprojekterade och långsiktiga lösningar. Arbetet utgår från en litteraturstudie som grundar sig i forskning kring beräknings- och mätdata på åtgärder som kan förbättra ljudmiljön. I arbetet beskrivs och redogörs för olika verktyg som kan användas vid arbete med bullerproblematiken i urbana miljöer, däribland låga bullerreducerande barriärer, ytbearbetningar och gröna tak. Arbetet fullbordas med tre explorativa studier som har sin grund i litteraturstudien och beskriver utformningsexempel på bullerproblematiken i offentliga miljöer. I arbetet diskuteras litteraturen i förhållande till den urbana miljöns platsspecifika krav på funktion och lösningar. Åtgärdernas placering och uppbyggnad är lika väsentlig som insatsens storlek och utformning. Genom att arbeta med smarta lösningsförslag kan man få fram en god ljudmiljö med små förändringar i utformningen av en plats. Detta ledde fram till studier med kombinerade lösningsförslag som kan utveckla en bättre ljudmiljö samtidigt som de bullerreducerande åtgärderna inte tar över platsens användningsområde och utformning. Sänkta bullernivåer leder till att området blir mer attraktivt samtidigt som lägre ljudnivåer bidrar till en bättre folkhälsa.