Värdet av stadsodlingen i Rosengård - Hellström, Anja (2014)

(untitled)
MKB fastighets AB förvaltar stora delar av Malmö stads utrymmen vilket ger dem stort inflytande och möjlighet att utveckla stadsmiljön. Det finns intresse bland aktörer, bland annat Odla i stan, att visa på fördelar med stadsodling/ boendenära odling. Forskning kring stadsodlingens värde behövs för att motivera stadsodlingsprojekt och anställningar nu och i framtiden. Denna studie utreder vilka värden som skapas av stadsodlingen i stadsdelen Rosengård i Malmö och hur det kan gynna de fastighetsägare som verkar i området. Begreppet stadsodling började användas i Sverige runt 2009 men det finns en tradition att odla i staden för egen konsumtion. Malmö stad har utvecklat speciella strategier och riktlinjer för stadsodling och använder stadsodling som ett verktyg i ett flertal stadsutvecklingsprojekt. Ett av projekten som pågår heter ”Odla Rosengård”. Att satsa på stadsodling i Rosengård är en del av Malmö stads arbete mot att utveckla Rosengård till en ”klimatsmart och socialt hållbar” stadsdel (Malmö stad, 2014a). Det har skapats positiva värden för fastighetsägare i samband med odlingen i Rosengård. De ekonomiska utgifterna för projektet har varit små. Områdets attraktivitet har ökat. Odlingarna har genererat positiv marknadsföring för MKB.